2012. január 23., hétfő

Dobozméretezés


Két egymással párhuzamos visszaverő felület között mindig egy alap félhullámú rezonancia alakul ki, plusz ezek felharmonikusai. Egy hangdobozban (a lap és térátlók között fellépő állóhullámokat elhanyagolva) általában 3 ilyen felület szokott lenni. Hogyha ezek a frekvenciák egymáshoz eléggé közel kerülnek akkor felerősítik egymást, és durva rezonanciák lesznek az átvitelben.  Kerülni kell tehát hogy a belső oldalélek megegyezzenek, vagy egymás egész számú többszörösei legyenek. Az alap félhullámú rezonanciák és felharmonikusok között legyen legalább 50 Hz távolság, akkor kevésbé fognak ütközni, az első 8-10 harmonikust általában elegendő vizsgálni. Persze ezt könnyű mondani ,de ha valaki nekiáll  kiszámolni akkor hamar ráébred ,hogy ez hatalmas meló, igazi számítógépes feladat. Ez segít megérteni ,miért csinálnak egyesek olyan elképesztő formájú hangdobozokat, miért döntenek meg egy-egy oldalt. Készítettem egy kis programocskát , amivel ez jelentősen leegyszerűsödik, és segít a jó-minőségű hangdoboz megtervezésében. Egy példán mutatom be a program használatát. Első lépésként szükségünk van a leendő hangdoboz tervezett űrtartalmára literben , és a hangszóró fizikai méreteire , hisz ez határozza meg az előlap ,és a mélység minimális méretét. Jó esetben a hangszóró gyártója tesz ajánlást a megfelelő űrtartalomra ,illetve reflex doboznál a hangolásra is. A példában a H2000 által gyártott HA 22 1544-599 hangszórót választottam. Ennek 35-40 literes reflex doboz szükséges 40 Hz-re hangolva. A beépítési átmérő 172mm de szemből a kosár 222mm. A teljes mélysége 81mm. Ebből már bizonyára rájöttél ,hogy már most meg kell határozni a doboz anyagvastagságát, ami most 18 mm-lesz. Gyorsan ki is számoltam , hogy a hangszóró méretei legalább 186 X 186 X 81 belső méretű dobozt kívánnak meg. De ennél biztosan nagyobb lesz. Most jöhet a program: adjuk meg neki a kiszámolt minimális méreteket. Az első és a harmadik sor tiszta narancssárga, hiszen ugyanazok a frekvenciák szerepelnek benne. Alul a grafikonon is a piros csík alá lógnak az értékek. A piros csík a beállított küszöbérték, ez legyen legalább 50 Hz. Itt jöhet az egyéni elképzelés a formáról, Tegyük fel, hogy olyant szeretnénk ami inkább hosszúkás és a hangszórónál alig szélesebb, de hátra mélyebb is lehet. Az X irányban akkor majdnem meg is van a méret, ezt már csak kis mértékben mozdítjuk majd el, de mindenképp nagyobb, lesz majd a minimális 186-nál. Úgy gondolom, ha 236mm-re növelem akkor már kivitelezhető lesz a doboz, és akár a függőleges éleket is le tudjuk majd kerekíteni.


Mivel azt mondtuk, hogy hátrafelé lehet mélyebb mint az előlap szélessége, és egyenlő nem lehet azzal, ezért Y irányban is húzzuk ki több, mint 236mm-ig, most legyen a példa kedvéért 370mm. Ha most Z irányban addig növeljük a magasságot, hogy meglegyen a 40 liter , akkor bizony azt látjuk, hogy ezek a méretek nem optimálisak, azonkívül nem lett túl hosszúkás, mert csak 459 mm magas a dobozunk. Most jön a dolog neheze, úgy kell beállítanunk a csúszkákat ,hogy ne legyen egy érték sem a piros vonal alatt, és a térfogat is 40 liter maradjon.



Kis gyakorlással biztosan sikerülni fog. Nekem most fél órámba telt mire sikerült: 242 X 262 x 629. Nagyon fontos, hogy kipróbáljuk azt, hogyha egy két millimétert mozdítunk bármelyik csúszkán akkor ne történjen komoly változás. Az nem okoz problémát ha valamelyik érték 49 lesz és nem 50, csak ne ugorjon 0-ra egy csomó érték. A csúszkák húzogatása, közben gyakran érdemes jegyzetelni a méreteket, mert nagyon könnyű elkalandozni. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy itt a doboz belső méreteivel számolunk.







Pár tanács doboztervezéshez:

  • Tervezzünk bele keresztmerevítést, és ezeknek a merevítőléceknek a térfogatával is számoljunk.
  • A hangszórókat, különösen a magasat süllyesszük be az előlap síkjába.
  • A függőleges éleket akár le is kerekíthetjük (diffrakciók hatásának csökkentése miatt).
  • A hangszórók elhelyezésénél kerüljük a szimmetriát, a magas és mélyközép-hangszóró eltolása akár 1cm-rel is, sokat számíthat (diffrakciók, és a belső állóhullámok miatt is).
  • Lehetőleg kerek reflexcsövet használjunk, ne a doboz anyagából kialakított szögletes formát, mert nehéz a hangoláson utólag változtatni, és új párhuzamos felületek lépnek be a számításba.
  • Ha nem teljes sávban fog szólni a hangdoboz akkor csak frekvenciatartományon belüli értékekkel kell számolni. Pl: szubládánál nem baj, ha 3000 Hz-nél narancsszínű lesz egy két érték.




Ha sikerül jó méreteket összehozni a programmal akkor oszd ,meg velünk!

A progit itt tudod letölteni:








38 megjegyzés:

  1. Kedves Ptesza!
    Letöltöttem a programot, de telepítésnél hibát jelez (Component 'MSCHRT20.OCX' or one of its dependencies not correctly registered: a file is missing or invalid). Ebben tudnál segíteni?
    Üdv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Win7 esetében próbájad meg, hogy Windows xp sp3 kompatibilitási módban futtatod.

      Törlés
  2. Szia!
    Próbáltam úgy is, meg a másik gépen is, ahol Xp SP3 párosítás van, de sajnos nem indul el a telepítés. Pedig szívesen kipróbáltam volna, mert a HE fórumot olvasgattam, és látom elég profi vagy a témában. Egy Reflex R400-as copyt szerettem volna, de semmi rajzom nincs hozzá. Gondoltam egy hasonlót összehoznék. De ugye nem elég megépíteni, szólnia is kéne. :)
    Üdv, Zsolt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az mschart20.ocx a VB6 grafikon megjelenítéséhez szükséges. Nekem nem volt gondom ,mert valószínűleg már ez a file telepítve volt.Innét le tudod tölteni ,és másoljad be a fájl mellé, vagy valamelyik érvényes path célra. Remélem így már jó lesz. Valószinüleg a VB6 runtime is telepíti.

      http://www.ocxdump.com/download-ocx-files_new.php/ocxfiles/M/mschrt20.ocx/6.00.81774/download.html

      Törlés
  3. Szia!
    Köszi, így már jó! :)
    Közben megkérdezem: szerinted, ha az X és Y érték egyezik az szerencsés?
    Üdv, Zsolt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kerülni kell tehát hogy a belső oldalélek megegyezzenek, vagy egymás egész számú többszörösei legyenek.


      Figyelmesen olvasd ,át a cikket mert csak fontos dolgokat írtam le.

      Törlés
  4. Szia!
    Csak azért kérdeztem, mert sok gyári láda úgy van megcsinálva. Amúgy próbálgatom a progit, de sehogy sem akar összejönni. Nem adom fel. =) A gyári mérettel teljesen rossz.
    Üdv, Zsolt

    VálaszTörlés
  5. Szia. Nem könnyű eltalálni a helyes méretet. A leírásban próbálok egy helyes tematika szerint haladva megtalálni. Esetleg adhatsz méreteket és ránézek én is. Üdv P.

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Köszi, itt a link: http://reflexsound.hu/hangtechnika/reflex_hangszorok
    A 15R400 as van nekem. De azért én sem adom fel, este még próbálkozom vele. Igazából 3 utas falat akarnék, nem tudom a gyári hogy van megoldva. Az biztos, hogy a középnek külön tér kell (jól gondolom?).
    Szólj, ha esetleg sokat "zargatlak". :)
    Üdv, Zsolt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A középnek csak akkor kell külön tér ha a kosara nem zárt. De egy kicsit elkanyarodtunk a témától inkább e-mail-ben beszéljük meg a többit.

      Törlés
  7. Beszereztem neki ezt az ocx-et, de még hiányzik neki egy msstdfmt.dll is. Ehhez van ötleted?

    VálaszTörlés
  8. A progi VB6-ban íródott. Ehhez kell biztosítani a megfelelő futtató környezetet. Milyen operációs rendszer alatt próbálod ?

    VálaszTörlés
  9. Windows 8, illetve XP virtuális gépen.

    VálaszTörlés
  10. hello mit tegyek ha probalom futtatni a progit de azt irja ki hogy run time error 13 type mismatch????

    VálaszTörlés
  11. Szia.
    Sajnos nem tudom mi okozhatja. Esetleg megpróbálhatnád a VB6 runtime újratelepítését.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. valami megoldast valaki mondjon mar. ujra telepitettem a VB6-ot aztan az exelt is es meg mindig runtime error 13 type mismach jon fel akar hanyszor inditanam a standing waves V1,0. Valaki nem tud ra megoldast segitsetek mar megakarom hatarozi a dobozmereteket!

      Törlés
  12. Hali. Van egy új cikk ami most nemrég készült. Annak a végén van egy link és egy videó amiben a használatot is megmutatom. Próbáljad meg azzal. Üdv P.

    http://ptesza.blogspot.hu/search/label/Hangsug%C3%A1rz%C3%B3%20tervez%C3%A9s%20-%202.%20r%C3%A9sz

    VálaszTörlés
  13. Szia!
    A programod OK!
    Annyi kérdés hogy ha egy oldala a doboznak nem párhuzamos akkor azt is bele lehet csempészni a progiba?

    VálaszTörlés
  14. Hali! Csak a párhuzamos felületek között alakulhat ki állóhullám, így az nem játszik. Simán hagyd a csúszkát 1-en.
    Üdv P.

    VálaszTörlés
  15. amugy titkon Én is erre gondoltam:))de azért jobb a tervezővel megbeszélni..

    VálaszTörlés
  16. Üdv!

    Ha nekem a hangszórómon 40Hz a hangolási ajánlott érték, akkor is 50Hz-t állítsak be? 54l az ajánlott térfogat.

    Ha így nem jönnek össze megfelelő értékek, akkor a térfogat beállítására jó a merevítők méretének növelése, csökkentése a kívánt értékre ballansznak?

    Valamint azt sem értem, hogy a merevítések az oldalak arányát a rezonancia szempontjából nem fogja megváltoztatni, így a méretezés is értelmetlenné válna, nem? Milyen hatással lenne az a hangfalra, ha asszimetrikusan több borda kerülne beépítésre az oldalfalakba, ez az oldalfalakat, az előlapot is merevítené, másrészt kedvezőtlenül hatna az azonos hullámok kialakulására.

    VálaszTörlés
  17. Szia!

    Az első kérdésedhez ajánlom az egyik nemrégi irományt, szerintem megtalálod benne a kérdésedre a választ.

    A térfogat beállításnak csak egészen kis méretű doboznál van jelentősége, de nagyobb dobozoknál is minden esetben érdemes vele számolni.

    A harmadik kérdésedre: nagyon valószínű ,hogy számolni kellene vele. Esetleg használhatsz kör alakú rudat merevítésnek, vagy kerülülöd a merőleges beépítést.

    Üdv P.

    VálaszTörlés
  18. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://ptesza.blogspot.hu/2015/12/hangsugarzo-tervezes-1-resz.html

      Szia. A link lemaradt. Üdv P.

      Törlés
  19. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy ilyen programot le tudtál programozni, akkor miért kell nyomkodni a méreteket, miért nem lehet egy táblázatba kigeneráltatni az összes variációt, és ahol van narancssárga, azt egyszerűen kihajítani.
    Ez így elég sok variáció lenne, de lehetne szűkíteni, mert gondolom, 2000x2000x2000-es hangfalat nem nagyon csinál senki.
    Így már lehetne rendezni az űrméret, vagy valamelyik él alapján, és ebben a táblázatban lehetne keresni megfelelő paraméteres dobozt.
    Megnéztem pár hangdobozt itthon is, meg a SAL méretezett dobozait, a program alapján egyik sem adódik jóra. A gyártók ezzel miért nem foglalkoznak?

    Melyik írásra gondoltál, amit olvasnom kéne?

    Az fLe és a KLe paraméter mit jelent a winisd programban?

    VálaszTörlés
  20. Szia! Nagyon jól gondolkodsz! :D

    Korábban már foglakoztam ezzel ,de ha jól emlékszem akkor ez meghaladta az excel lehetőségeit. Akkor készítettem egy másik programot ami nem mindent hanem egy kívánt intervallumot generál le.

    https://drive.google.com/file/d/0B00vKGzvcKnvbDNpSm1FTmxoWTA/view?usp=sharing

    A WIN ISD-t nem ismerem ,nem szoktam használni. De a paraméterek nagyon hasonlóak egymáshoz minden programban.

    Üdv P.

    VálaszTörlés
  21. Köszi a linket!
    Az még mindíg nem világos nekem, ha a gyári leírás 30Hz-re hangolást ír, akkor is 50-re állítsam a táblázatban?
    A fLe és a KLe paraméter mit jelent amúgy, nem program specifikusan?

    VálaszTörlés
  22. Hali!
    Aki a gyári ajánlást készítette az nem tudhatta,hogy mire akarod majd használni. A hangolási freki kiválasztásárol : Alacsonyabb freki esetén az impulzus válasz romolhat, azaz majd lityeg-lötyög a membrán. De ez mindig project függő.

    Az Le mindig induktivitásra utal. Speciel én nem találom a Win ISD-ben csak az Le-t.

    VálaszTörlés
  23. WinISD-ben a hangszórók paramétereinél vannak ezek az értékek.

    Egyébként egy H2000 HA 31 1544-422 hangszórót tervezek felhasználni. Az ajánlás azt írja, hogy 55l zárt, vagy 64-83 l bassreflex 30Hz-re hangolva, akkor most mekkora frekvenciára kell hangolni?

    VálaszTörlés
  24. Nem teljesen világos ez nekem!
    Jól értem, hogy 50Hz esetén a programban olyan oldaléleket kellene keresnem, ahol egyik rublikában sincs narancs érték!?
    Az excel által kigenerált értékekből melyik használható, mert nem találok azok közt olyat, amit beírva a programba, ne sárgulna be több helyen!?

    VálaszTörlés
  25. Ha nem találsz akkor sajnos az 50 Hz-ből engedned kell. 5 Hz-enként célszerű csökkenteni.

    VálaszTörlés
  26. A videón 48-at használtál, a képen 47 volt, az excelben pedig 60 volt alapból. Miért, mit befolyásol ez pontosan? És miért ajánlottál nekem 5 Hz-el kevesebbet? Hol tudok ennek utána olvasni, hogy ne zargassalak sokat? Az alap általában ajánlott oldalakon nem találtam pontos, részletes információt.

    VálaszTörlés
  27. Ilyen a hullámterjedés. Már 30 tól felfelé jó eredményt kapsz. Magyarul nem nagyon talász leirást. Max fórumokon lehet némi utalást találni.

    VálaszTörlés
  28. Az még felmerült bennem, hogy ha le akarom választani a középnyomót külön kamrának, és ennek egy megdöntött lapot teszek be, teljes keresztmetszetben, az az oldalak arányát, hogyan fogja befolyásolni? A két kamra együttes oldalai lényegesek, vagy csak a mélynyomó kamra oldalainak hosszát kell figyelembe venni?

    VálaszTörlés
  29. A párhuzamos felületek számítanak ,amin a hanghullámok visszaverődnek.

    VálaszTörlés
  30. Win10-esen VMware virtuális gépként feltettem egy 32 bites XP SP3-at, plusz a programmal egy mappába tettem a mschrt20.ocx-et, és működik, köszönet!
    Pici, 7-10 liter körüli dobozra is érvényesen számol a program, ugye?
    180x194x280
    180x152x280
    180x161x234
    ezeken a méreteken gonolkozom, sok dolog lenne a dobozban, akksik, bluetooth modulos amp. AUX-szal, 1 midbass, 1 magas, és 1 passzív radiátor, tehát szigetelt lesz (reméljük).
    Teljesen kezdő vagyok a témában, de ha időm engedi, az orvosi mellett szeretnék fejlődni ebben a témában is.

    VálaszTörlés
  31. Szia. Egy kis segítséget szeretnék kérni.Nem igazán boldogulok ezekkel a programokkal.Ha valaki megtennéd azt, hogy kiszámolja nekem, mekkora cm2 és milyen mély téglalap alakú reflexnyílással van szükség egy 94 Hz-re hangolt, 30 literes dobozban lévő Beyma 12 MI 100 - nak, annak nagyon hálás lennék Előre is köszönöm ha valaki segítene.

    VálaszTörlés