2009. december 14., hétfő

TS paraméterek számítása

Ha már sikerült ,az előzőekben leírt módon felvenni egy hangszóró impedancia menetét , akkor már annak alapján könnyedén számolható az összes TS paramétere a Vas kivételével.

Kezdjük a legegyszerűbbel : Fs , ez a rezonancia frekvenciája a hangsugárzónknak . A LIMP -ben tudunk egy sárga függőleges vonalat kattintásra húzogatni .Álljunk be a görbe csúcsához ,és olvassuk le alul . Nálam  Fs=22.11 Hz. Jegyezzük fel azt is , hogy Fs-nél mennyi volt az impedancia.nevezzük  Zmax nak , ez nem TS paraméter hanem majd a számításokhoz fog kelleni. Zmax=32,71 Ohm


 A következő az Re. A hangszóró egyenáramú ellenállása. DMM-el lemérhetjük, de ne felejtsük el levonni a mérőzsinórok saját ellenállását. Re=6.7 Ohm .Ezután szükség van egy közbenső számításra nevezzük csak simán Zx -nek .
Zx=Gyök (Re * Zmax)=14,804 Ohm

Most meg kell  keresni az impedancia görbén azt a két pontot ,ahol az impedancia Zx értékével azonos vagy nagyon közeli értéket vesz fel. Nevezzük el F1 nek és F2 nek. F1=12,42 Hz ; F2 = 38,11 Hz



  QMS = (Fs*GYÖK(Zmax/Re))/(F2-F1) = 1,90
  QES=    QMS/((Zmax/Re)-1)                  = 0,49
  QTS=    QMS/(Zmax/Re)                        =0,39


Van még egy az EBP , ez nem TS paraméter de néha szokták használni. EBP=Fs/QES=45

Ezek alapján könnyedén elkészíthet  mindenki magának egy kis EXCEL számoló táblát, vagy a LIMP gombnyomásra kiszámolja helyettünk , ha ellátogatunk az Analyze menüpont , Closed Box method menüpontjához.






2 megjegyzés:

  1. Hello! Az lenne a kérdésem kedves ptesza, hogy a limp analyze/closed box menüpontja alatt a membrán átmárőjét peremmel vagy anélkül értelmezzük megadni?

    VálaszTörlés