2009. december 14., hétfő

Impedancia mérés ARTA-val.

Kicsit módosítanék ,mert az ARTA egy 3 db-os programcsomag ,ARTA, STEPS, és a LIMP. Mi az utóbbit fogjuk használni.

Az ARTA programcsomag SHAREWARE , két fajta licenc van hozzá , magánszemély 79 € -ért , többfelhasználós licenc 149 €-ért vásárolható meg. De a lényeg az ,ha kulcs nélkül használjuk akkor DEMO módban használható teljes funkcionalitásban , kivétel a mentés és a töltés funkciók. Nagy ajándék ez a program fejlesztőjétől Ivo Mateljan -tol.

Első lépésként látogassunk el az ARTA honlapjára , és töltsük le a legfrissebb verziót.

  • Csatlakoztassuk az ARTA-BOX -ot a hangkártyánk bemenetéhez (kék)
  • A mérőerősítönk bemenetét kössük össze ,a hangkártya kimenetével (zöld) A jobb csatornát használjuk azaz RIGHT , és ha egy olyan kábelt veszünk ,mint én akkor a fekete RCA dugót kell használni.
  • A mérőerősítő kimenetét ,egy alkalmas hangszóró vezeték darabbal kapcsoljuk össze az ARTA BOX , To Power Amp OUT feirtatú csatlakozójával
  • Az ARTA BOX , LOUDSPEAKER csatlakozójára egy alkalmas mérővezetéket kapcsolunk. Nálam ez két kroki csipesz . De ha ráforrasztjuk a hangszórót abból rossz kontakt nem lehet.
  • Mielőtt bekapcsolnák a mérőerősítőt ,ne feledjük lehalkítani!


Mostmár elindíthatjuk a LIMP-et. Első utunk Setup / Audio Devices menüpont legyen ,itt beállíthatjuk a használni kívánt hangkártyát. Ez akkor hasznos ,ha több hangkártyánk is van a gépben , akár két eszköz egyidejűleg.


Menjünk a Setup / Measurement fülre. A beállítandók sorban:
  • Reference channel :  Left
  • Reference resistor : 27  - Az ARTA-BOX megépítésekor ezt lemértük pontosan.
  • High cut off -Low cut off : 20000-20 - itt be lehet határolni a mérést
  • Sampling rate : a hangkártya által még támogatott legmagasabb érték
  • FFT size : 65536 - de lehet kísérletezni vele
  • Averaging : Linear
  • Max averages: 10 - az átlagolások számát adja meg
  • A Stepped Sine mode-nál levő beállítások most nem érdekesek.
  • OK

Az ARTA-BOX -ot kapcsoljuk át ebbe az állásba.

Menjünk a hangkártyánk mixer beállításaihoz és tiltsuk le az összes kimenetet kivétel a Hangerő és Hanghullám . A bemenetek közül válasszuk ki a Vonalbemenetet. Hangkártyánként eltérő lehet a kinézet , és az elnevezés , de mindegyiknél be lehet állítani.



Katt a CAL gombra ,és válasszuk a Generate gombot. A zöld csíkot kb -10 dB értékre állítsuk be ,a mérőerősítő hangerő szabályzójával. Ha ez megvan akkor a Calibrate gomb lenyomásával ,bekalibrálja magát a mérőmű. Nálam bevált , hogy kalibrálás idejére a két kroki csipeszt összeakasztom. A Status ablakban a kalibráció sikerességéről kapunk tájékoztatást.


Ezek-után az ARTA-BOX ot kapcsoljuk mérés állásba.

Mivel szeretünk alaposak lenni ellenőrzésképpen lemérünk egy ismert értékű ellenállást, amit a  kroki csipeszekkel fogunk meg. Katt a piros háromszögre , ekkor elindul a mérés, és ahogy az átlagolással halad ,úgy simul ki a zöld csik.



Valami hasonlót kell kapnunk. Az én ellenállásom 10 ohm-os , ez jól leolvasható.

Eztán jöhet a hangszóró. Mérésnél ,legyen csend, ne érjen semmi se hozzá. A legjobb az lenne ha satuba lehetne fogni. Az olyan hangszóróknál amiknek ki van fúrva a pólusvas ,azt szabadon kell hagyni. Ezt 4 db FIDEKA ,TEROSTAT  ,vagy akár gyurma golyóval szoktam megoldani, úgy hogy a hangszóró ezeken ül. Ezeket kell használni a hangszóró beépítésénél, persze a gyurma erre a célra nem jó.




Így néz ki az ,én mérésem . Ez egy hangszóró impedancia görbéje . Ebből meg lehet határozni a Thiele-Small paraméterek nagy részét.Fs ,QMS ,QES ,QTS. Ezenkívül még nagyon fontos a Vas paraméter ,de ezt majd egy külön cikkben írom le.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése