2010. január 24., vasárnap

Egyszerű mérőkábel ARTA-hoz.

Ha csak simán impedancia menetet szeretnénk mérni , és a hangkártyánk is képes kielégítően kiszolgálni a LIMP-et akkor , pár perc alatt összedobhatunk egy mérőkábelt.Nem feltétlenül fontos az ARTA box megépítése. Sajnos a mérőkábellel nem sikerült ,sem kapacítást , sem induktivitást mérnem , míg az ARTA BOX ,ezt hibátlanul tudja.Ez lehet hangkártyafüggő , illetve az egész kábel működése is függhet ettől.A hangkártyánk képességeiről meggyőződhetük az RMAA freware progival .Az áramkör olyan egyszerűre sikeredett ,hogy kapcsolási rajz nem is készült hozzá, inkább készítettem egy huzalozási rajzot.




Elkészítése nagyon egyszerű , néhány perces kapcsolás. De nagyon fontos ,hogy adjuk meg a módját , elvégre egy műszer lesz , amit később is elővehetünk.

A kapcsolónak ,és az egyszem ellenállásnak remek lakást biztosít egy SUBD9 csatlakozó műanyag háza. A kapcsolót egy pici nyáklemezre szereltem , ahová még a feliratok is könnyedén ráfértek. Ne felejtsük ráírni , hogy a referencia csatorna a RIGHT lett , és a referencia ellenálás értéke 100R . A jack dugókat célszerű megjelőlni , hogy melyiket hová kell dugni. Egyébként egy olyan kábelt vágtam ketté aminek mindkét végén egy -egy ilyen jack dugó van.

A mérés menete megegyezik az ARTA BOX-nál leírtakkal,csak ez esetben a Measurement setup-nál , a Refernce channel , Right legyen, a Reference resistor értéke 100R.Ezután kalibráljuk be , és a kapcsoló átváltása után mérjünk le egy ismert értékű ellenállást , aminek eredménye egy "egyenes" zöld vonalnak kell lennie a megfelelő beosztásnál.


Sikeres utánépítést , és méregetést.

Mindjárt le is mértem egy hangszórómat , ami egy régi VIDI 20cm-es szélessávú.

7 megjegyzés:

  1. Helló !
    Nem igazán értem a mérőkábel működését.
    A kapcsolóval bekötjük az ellenállást, méréskor meg kiiktatjuk. De méréskor hová kerül a hangszóró ?

    VálaszTörlés
  2. Szia.

    A mérőkábelnak két üzemmódja van egyik a kalibrálás , a másik a mérés. Kalibrálás üzemmódban a sárga vezetékek élnek . Azaz összeköti a kimenetet a két bemeneti csatornával. Mérés üzemmódban a kimeneti jel átmegy az ellenálláson . Az ellenálláson eső feszültséget használjuk fel a méréshez. Az a különálló 10 ohmos ellenállás a teszteléshez ,és a pontos beállításhoz kell. Be kell csíptetni a két kroki csipeszbe és lemérni , ekkor egy vízszintes zöld vonalat kell kapni , ha ez ok , akkor jöhet a hangszóró.

    VálaszTörlés
  3. Kösz !
    Így már értem. És a 100 Ohm-os ellenállás helyett használhatunk nagyobbat ?
    (Olyan van csak itthon 1%-osban, indukciómentesben.150 Ohm-os.)

    VálaszTörlés
  4. Igen használhatsz ,de a refernce resistor értékét is módosítani kell. Finomhangolni is ezzel az értékkel kell ,azért hogy a vízszintes csík az előzőleg lemért ellenállás értékét mutassa.

    VálaszTörlés
  5. Végül is nem is kell 1%-os ellenállás, ha az értékét pontosan ismerjük. (Van egy pontos multiméterünk, és meg tudjuk mérni.)
    A lényeg, hogy annyit írjunk be a programba, amekkora a pontos értéke. Talán ami fontos az az, hogy indukciómentes legyen.

    VálaszTörlés
  6. Igen ,de a beírt értéket finoman korrekciózni kell, azért mert a mérőkábelnak is van saját ellenállása. Ezzel a vízszintes zöld csík magasságát tudod beállítani, hogy együtt-fusson a multimétered által mért értékkel. Nem kísérleteztem más ellenállásértékekkel ,de kaptam olyan infót ,hogy jobb lenne a hangszóró impedanciája körüli érték. De félő hogy úgy túl nagy terhelést kapna a hangkártya. Ezért marad a 100 ohm.

    VálaszTörlés
  7. honnan lehet letőlteni a programot?

    VálaszTörlés