2009. december 15., kedd

TS paraméterek számítása 2. rész

Elöljáróban annyit leszögeznék ,hogy nem igazán az általánosan ismert eljárást használom , minden bizonnyal nagy vitákat fog eredményezni. :-) Az utolsó fontos TS paraméter a Vas . Ennek meghatározásához szükségünk lesz egy ismert térfogatú zárt dobozra, amiben jól tömítetten rögzíthető a mérendő hangszóró. A következő felsorolás ajánlott dobozméreteket tartalmaz.

Ø 130 (5") - 3,5 Liter
Ø 200 (8") - 15  Liter
Ø 250 (10") -30 Liter
Ø 300 (12") - 60 Liter
Ø 380 (15") - 120 Liter
Ø 460 (18") - 170 Liter

Első dolgunk a doboz belső térfogatának kiszámolása legyen , a kivágott kör alakú nyílást is ki kell vonni. Ehhez egy segédprogramot használok ,amit excelben hoztam össze.

A beállítások sorban :
  • Hsz átmérő - ezt egy mérőszalaggal lemérhetjük.
  • Hsz metszeti átmérő - Kicsit bonyolultabb de nem kell megijedni. Egy fehér cérnával le lehet mérni ,úgy hogy a kezdethez kötök egy csomót , végénél megjelölöm egy filc-el. amit  könnyedén lemérhetjük egy mérőszalaggal. Így akár a recés hangszórók pontos felületét is megkaphatjuk, négyzetcentiméterben . Jele :Sd
  • A doboz előlapján kivágott kör átmérője mm-ben
  • A doboz előlapjának anyagvastagsága
  •  A hangszóró belső térfogata, és a kivágott kör összesen, amit hozzá adunk a dobozunk pontosan kiszámított térfogatához. Ezt nevezik Vb -nek.

A metszeti átmérő lemérése cérnával.

Szereljük be a dobozba a hangszórót , körbe a peremet tömítsük. Erre a célra alkalmas a FIDEKA , vagy a TEROSTAT tömítő.



A LIMP-ben legyen benn a hangszóró doboz nélküli mérése. Válasszuk az Overlay/Set as overlay menüpontot ,amitől besárgul a görbe. Most mérjünk újra  , láthatóan az Fs jól megemelkedett.


CFs=70 ,de inkább nevezzük Fb-nek

Az én dobozom belső térfogata 15.75 liter + 1.48 liter = 17.23 Liter =Vb

Vas =( Vb*((Fb^2/Fs^2)-1) = 155.47 Liter
Sd = 377 cm2 lenne ha a kúp felületét néznénk de általánosságban a hasznos átmérőből számolják a kör területét  (D/2)^2*Pi = 359,68 cm2 lesz , a továbbiakban én is ezzel számolok.


A számításokat elvégezhetjük egy gombnyomásra is , Analyze menü, Closed box method menüpontjának választásával, és értelemszerű kitöltésével. De furcsa értéknél ellenőrizzük le kézi számítással is.



    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése